Estudi de la producció i de la qualitat farratgera de les pastures de la finca dels Cingles de l'Avenc (Tavertet). 2011
Author
Publication date
2013Abstract
A Catalunya, la protecció i gestió de zones d’especial interès natural ha estat
majoritàriament realitzada pel conjunt de les administracions públiques. Tot i
així, en els últims anys han sorgit un conjunt d’iniciatives privades que a través
d’acords de custòdia han passat a tenir un paper actiu en la protecció i gestió
d’algunes finques amb un alt valor natural. És el cas de la finca els Cingles de
l’Avenc, on s’ha dut a terme aquest treball, en la qual es pretén desenvolupar
una activitat ramadera compatible amb la conservació dels valors naturals de la
finca.
L’objectiu principal d’aquest treball és conèixer la producció i qualitat farratgera
dels diferents tipus de pastures que hi ha a la finca, i establir la càrrega
ramadera que poden admetre. Aquest estudi ha tingut una durada de 3 anys i
en aquest treball es presenten els resultats del 2011 i es fa l’anàlisi dels
resultats dels 3 anys (2009, 2010, i 2011).
L’estudi s’ha portat a terme en els 4 tipus principals de pastures que hi ha a la
finca: joncedes, pastures mesòfiles, prats de dall i pastures sembrades. S’han
utilitzat 11 parcel·les permanents excloses de la pastura, establertes l’any 2009,
que inclouen la diversitat de tipus i zones de pastura. S’ha realitzat un mostreig
de la biomassa mensual, d’abril a novembre, que ha consistit en dallar 4
quadrats de 50 x 50 cm, i s’ha calculat la producció anual. S’ha determinat la
qualitat farratgera de l’herba de 4 moments de l’any: maig, juny, juliol i octubre.
Després dels tres anys d’estudi hem obtingut que les pastures sembrades i els
prats de dall són els més productius (1.067 g/m2.any i 1.005 g/m2.any,
respectivament). La producció de les pastures mesòfiles i de les joncedes són
més baixes (554 g/m2.any i 291 g/m2.any, respectivament). La qualitat
farratgera de les pastures és bona a totes les comunitats, amb valors mitjans
de proteïna digerible de 6,63%, de fibra bruta de 29,13%, de lignina de 7,29% i
de 0,69 (ENL/1,700) unitats farratgeres. La producció anual global obtinguda a
la finca durant aquests tres anys permet suportar una càrrega ramadera
admissible d’unes 208 UBG (Unitats de Bestiar Gros. 1 U.B.G equival a 1 vaca
a partir de 2 anys).
In Catalonia, the protection and management of natural areas of special interest
has been mainly carried out by a set of public administrations. However, in the
recent a number of private initiatives have emerged through custody
agreements, and have come to play an active role in the protection and
management of certain properties with high conservation value. This is the case
of the “Cingles de l’Avenc” estate, where this study was conducted, which aims
to develop livestock farming compatible with the conservation of the natural
values of the property.
The aim of this work is to find out the production and forage quality of different
types of pastures which are on the estate and gauge the pasture carrying
capacity that the pastures can bear, and compare it with the results obtained in
2009 and 2010.
The study has been carried out in the four main types of grasslands common to
this area: mesoxerophilous grassland (Aphyllanthion), mesophilous pastures
(Bromion), hay meadows (Arrhenatherion), and mixed forage pasture. The
eleven permanent plots have been installed in 2009, and excluded from
pasture, which include the above of types and pasture zones. A sampling of
monthly biomass has been carried out, from April to November, which has
consisted on cutting four squares of 50 x 50 cm, and the annual production has
been calculated. The forage quality of the grass has been analyzed for four
months of the year: May, June, July and October.
After three years of study we have obtained the mixed forage pasture and the
hay meadows are the most productive (1.067 g/m2 any and 1.005 g/m2year
respectively). The mesophilous pasture and the mesoxerphilousproduction is
lower (554 g/m².year and 291g/m².year respectively). The forage quality of the
grass is good in all with the values means around 6,63%of digestible protein,
29,13% of crude fiber, 7,29% of lignin and 0,69% LFU. The forage quality has
decreased slightly compared to the two years before, and allows to bear a
pasture carrying capacity around of 208 UBG.
Document Type
Project / Final year job or degree
Document version
Director/a: M. Carme Casas i Arcarons
Language
Catalan
Keywords
Farratge -- Producció
Pastures -- Producció
Pages
107 p.
Publisher
Universitat de Vic
Note
Premi de l'Institut Català d'Estudis Agraris 2014
Curs 2012-2013
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/