Influència de la beguda esportiva sobre els paràmetres fisiològics i les sensacions subjectives en atletes de fons
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2016-05Resumen
Introducció: la hidratació durant les proves de fons és un dels factors més importants en
el rendiment de l'atleta. Diferents tipus d'avituallament poden produir en els atletes efectes
variables en els seus paràmetres fisiològics i en les sensacions subjectives.
Objectius: estudiar els efectes dels diferents avituallaments sobre els paràmetres
fisiològics i sensacions subjectives.
Mètode: estudi d'intervenció nutricional. Es varen seleccionar 3 atletes de fons que
complissin els requisits plantejats. Cada un d'ells va realitzar 3 entrenaments aeròbics
extensius de 1h30 de durada. Durant aquest temps, els atletes havien d'ingerir
l'avituallament corresponent al dia cada 15 minuts. El primer dia es va beure beguda
isotònica, el segon dia una farineta infantil i el tercer dia aigua. Abans i després de
l'exercici se'ls mesurava els paràmetres fisiològics (tensió arterial, freqüència cardíaca,
glucèmia i temperatura corporal) i les sensacions subjectives.
Resultats: el dia 1 el dia que s'observa més variabilitat en els paràmetres, ja que en els
individus 1 i 2 tant la tensió arterial com la glucèmia varien de forma semblant, mentre que
l'individu 3 aquesta variabilitat és diferents dels altres dos atletes. El segon dia el resultat
més significatiu és l'assoliment de la velocitat de carrera més elevada coincidint amb la
freqüència cardíaca mitjana més baixa, cosa que donaria a un augment del rendiment
esportiu. Relatiu a l'aigua no es va observar cap variació important en els paràmetres
fisiològics dels atletes.
Conclusions: no es pot considerar l'avituallament un factor determinant en els
paràmetres fisiològics dels atletes, ja que es consideraria que la durada del treball aeròbic
és massa curt, i s'hauria de realitzar exercici més prolongat per començar a observar
canvis significatius en els paràmetres fisiològics. S'han trobat evidències en aquest estudi
de millores del rendiment esportiu amb la farineta, però possiblement per poder afirmar
que realment l'atleta millora amb aquest avituallament es necessitaria una mostra més
gran.
Introduction: Hydration during endurance race is one of the most important factors in the
performance of the athlete. Different types of provisioning can produce varying effects on
the athletes in their physiological parameters and subjective sensations.
Objectives: to study the effects of different provisioning on the physiological parameters
and subjective sensations.
Method: Nutritional intervention study. Three endurance athletes were selected that meet
the requirements set. Each of them trained 3 extensive aerobic workouts during 1h30.
During this time, athletes should ingest the provisioning for the day every 15 minutes. The
first day they drank isotonic drink, the second day a child porridge and water on the third
day. Before and after exercise were measured physiological parameters (blood pressure,
heart rate, body temperature and blood glucose) and subjective sensations.
Results: On first day is observed more variability in parameters, as in individuals 1 and 2
both blood pressure and blood glucose vary similarly, while the third individual variability is
different from the other two athletes. The second day the result is mos significant
achievement of higher running speed coinciding with lower average heart rate, which
would give an increase athletic performance. Regarding the water was not observed any
significant change in the physiological parameters of athletes.
Conclusions: provisioning can not be considered a determining factor in the physiological
parameters of athletes as they consider that the duration of aerobic work is too short and
should exercise longer to start significant changes in physiological parameters. This study
found evidences of improvements in athletic performance with child porridge but possibly
to say that actually improves the athlete with the provisioning need a larger sample.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Hidratació
Rendiment
Esportistes -- Aspectes fisiològics
Páginas
70 p.
Nota
Curs 2015-2016
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Tots els drets reservats