Avaluació de les necessitats d'actualització d'una guia poblacional sobre alimentació en la primera infància
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2022-06-07Resumen
L’alimentació saludable en la primera infància és clau en l’assoliment d’hàbits promotors de salut. Amb l’objectiu d’oferir consell alimentari a professionals i població general, l’Agència de Salut Pública de Catalunya publica periòdicament guies alimentàries. La guia “Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)” , del 2016, requereix una actualització.
Objectiu/s
Conèixer l’opinió dels diferents agents implicats en la primera infància sobre l’esmentada guia per tal de valorar la necessitat d’actualitzar-la, identificar les temàtiques de més interès i conèixer els seus punts forts i dèbils.
Metodologia
Investigació qualitativa: 2 grups de discussió amb 6 participants/grup (pediatre/a, infermera pediatria, mestra escola bressol, representant àmbit acadèmic, mare, educadora espais familiars) i la formulació de 6 preguntes (90 min). Anàlisi temàtic de les dades.
Resultats i discussió
La informació obtinguda s’ha classificat en 4 eixos temàtics, temes i subtemes i s’ha comparat amb publicacions d’interès:
- Opinió genèrica: elements valorats positivament (eina de referència) i negativament (es coneix poc).
- Continguts: elements a actualitzar, incloure, ampliar, eliminar (alletament, proteïna vegetal, higiene i seguretat alimentària, alimentació complementària, menús i altres àpats).
- Estil de redacció, format i tipus de materials per a la difusió, estructura i distribució.
- Aliments específics i quantitats (integrals, edulcorants, aliments per dormir, forçar a menjar).
Conclusions
L’estudi ha permès conèixer l’opinió dels diferents agents, que han identificat les fortaleses i les debilitats. La guia és una eina molt útil i molt ben valorada. Hi ha mancances importants en la difusió, tant entre professionals com famílies. Alguns elements requereixen ampliació (proteïna vegetal, autonomia en l’alimentació, alimentació a les escoles bressol, propostes d’àpats...), altres s’han d’actualitzar (bibliografia, seguretat alimentària en els biberons, menús...) i també s’han de matisar algunes formes d’expressió (alletament i diversitat). La guia és una eina per a professionals, i el tríptic és per a famílies.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Infants -- Alimentació
Escolars -- Alimentació
Hàbits alimentaris
Páginas
95 p.
Nota
Curs 2021-2022
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca