Cuidar en común. Los proyectos comunitarios en la democratización del cuidado
Autor/a
Fecha de publicación
2023-01-16Resumen
Aquesta investigació tracta sobre el paper dels projectes comunitaris de cara a una democratització de la cura basada en les aportacions dels estudis feministes de les últimes dècades. El tema s’aborda a partir d’un estudi de casos múltiple sobre els grups de criança compartida, els habitatges col·laboratius de gent gran i les entitats de salut mental en primera persona. Els tres casos es posen en relació per analitzar les potencialitats i limitacions que troben els projectes comunitaris per donar una resposta en clau feminista a la resolució de les cures partint de 4 eixos: el reconeixement social i simbòlic de la cura, la socialització de la mateixa, la reducció de la seva feminització i l’empoderament de les persones amb necessitats de cura.
Esta investigación versa sobre el papel de los proyectos comunitarios de cara una democratización del cuidado basada en los aportes de los estudios feministas las últimas décadas. El tema se aborda a partir de un estudio de casos múltiple sobre los grupos de crianza compartida, las viviendas colaborativas de personas mayores y las entidades de salud mental en primera persona. Los tres casos se ponen en relación para analizar las potencialidades y limitaciones que encuentran los proyectos comunitarios para dar una respuesta en clave feminista a la resolución de los cuidados partiendo de 4 ejes: el reconocimiento social y simbólico del cuidado, la socialización del mismo, la reducción de su feminización y el empoderamiento de las persones con necesidades de cuidados.
This research deals with the role of community projects for a democratization of care based on the contributions of feminist studies in the last decades. The topic is approached from a multiple case study on shared parenting groups, collaborative housing for the elderly and first-person mental health organizations. The three cases are put in relation to analyze the potentialities and limitations of community projects to provide a feminist response to the resolution of care based on 4 axes: the social and symbolic recognition of care, the socialization of care, the reduction of its feminization and the empowerment of people with care needs.
Tipo de documento
Tesis
Lengua
Castellano
Palabras clave
Cura
Comunitat
Estudis feministes
Economia feminista
Cuidado
Comunitat
Páginas
286 p.
Publicado por
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Nota
Programa de Doctorat: Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- Tesis doctorals [286]
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ca