Informe nº 4: Impacte de la pandèmia de la COVID-19 a l'atenció sanitària durant l'embaràs
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2023-02ISBN
978-84-126438-7-9
Resumen
El mes de març de l'any 2020, la pandèmia global provocada per la COVID-19 va generar una crisi sanitària i de cures a nivell internacional. A Catalunya, com a molts altres llocs de l'Estat espanyol, d'Europa i del món, els serveis sanitaris es van veure desbordats i van entrar en risc de col·lapse, no només per donar resposta als estralls causats per la nova malaltia sinó per atendre altres situacions, com ara l'atenció a les dones embarassades abans, durant i després del part.
En aquest context, les mesures adoptades als serveis de salut per fer front a l'escenari d'emergència van resultar en alteracions importants dels processos d'atenció a la maternitat tal com es feien fins el moment i, fins i tot, algunes veus van denunciar que els drets sexuals i reproductius de les dones en situació d'embaràs, part o postpart s'estaven veient subordinats a les exigències de la gestió de la pandèmia i, de vegades, vulnerats.
Partint de l'interès per entendre la magnitud en què es va veure afectada l'atenció sanitària a les dones en un moment tan fonamental de les seves vides, des del Grup de Recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SopCI) i la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya vam impulsar el projecte de recerca Drets sexuals i reproductius en temps de pandèmia: maternitat i COVID-19 a Catalunya. El projecte va rebre inicialment el finançament del Ministeri d´Igualtat (Secretaria d´Estat d´Igualtat i contra la Violència de Gènere/Pacte d´Estat contra la Violència de Gènere). Posteriorment, també va comptar amb finançament de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (2017SGR0657). L'estudi va ser aprovat pel Comitè d'Ètica per a la investigació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Més enllà de les publicacions i altres resultats científics que es deriven del projecte, des de l'equip de recerca considerem que les dades que s'han generat són de gran rellevància per, en primer lloc, visibilitzar situacions, no sempre positives, que milers de dones a Catalunya van haver de viure en un moment de les seves vides amb una necessitat enorme de cura i acompanyament. D'altra banda, també ens sembla important publicar els principals resultats de la investigació en aquest format divulgatiu d'informe breu per fer-los accessibles a diferents públics.
Tipo de documento
Informe
Lengua
Catalán
Palabras clave
Pandèmia de COVID-19, 2020-
Maternitat
Embaràs
Part
Páginas
29 p.
Colección
Impacte de la pandèmia en l'acompanyament durant l'atenció a l'embaràs; Informe núm. 4
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ca