Retrospective cohort study of the cardiovascular risk 6 months after Covid-19 infection compared to the general population of Catalonia
Author
Publication date
2023-05-30Abstract
ABSTRACT (English)
Background: The cardiovascular system is a target for the SARS-Cov-2 virus and therefore is largely affected. Few studies have analyzed the incidence of cardiovascular (CV) events in patients with coronavirus disease (COVID-19) in a large population-based cohort.
Aim: This study aimed at calculating the risk of CV events and all-cause mortality in patients that had a positive COVID-19 test compared to individuals that did not, during the 9-12 months after the infection/inclusion in the study. Secondary objectives were to compare risk factor prevalence between individuals with and without a positive COVID-19 test.
Methods: All individuals registered in the public healthcare system in Catalonia who had a positive COVID-19 test during March-June 2020 were included as well as a random selection of non-positive individuals. Data was obtained from the PADRIS Program. Incidence of CV events and mortality was compared between individuals with and without a positive COVID-19 test using crude and adjusted odds ratios (OR). Adjusted ORs took into account age, sex, hypertension, hypercholesterolemia, diabetes, and smoking.
Results: angina, atrial fibrillation & flutter, bypass surgery, death, heart failure, myocardial infarction, myocarditis, peripheral arterial disease, revascularization, stroke, tachycardia, thrombosis, and transient ischemic attack (TIA) had a higher possibility of happening in the COVID-19 positive group (adjusted ORs range= 2.7-17.2).
Conclusions: This study confirms the hypothesis that patients who had been infected by SARS-CoV-2 present a higher incidence of CV events and mortality than the general population. Thrombosis and tachycardia appeared to be the outcomes most influenced by the SARS-CoV-2 infection.
RESUM (Català)
Antecedents: El sistema cardiovascular és una diana del virus SARS-CoV-2 i per tant es veu afectat. Pocs estudis han analitzat la incidencia d'esdeveniments cardiovasculars en pacients amb la malaltia del coronavirus (COVID-19) en una gran cohort poblacional.
Objectiu: Aquest estudi tenia com a objectiu calcular el risc d'esdeveniments cardiovasculars i de mortalitat en pacients que han tingut COVID-19 en comparació amb individus que no l'han tingut, durant els 9-12 mesos posteriors a la infecció/incorporació a l'estudi. Els objectius secundaris eren comparar la prevalença dels factors de risc en aquests individus.
Mètodes: Es van incloure tots els individus positius per COVID-19 entre març-juny de 2020 a
Catalunya, i una selecció aleatoria d'individus sense COVID-19. Les dades es van obtenir del Programa PADRIS. Es va comparar la incidència d'esdeveniments cardiovasculars i de mortalitat entre els individus amb i sense una prova positiva de la COVID-19 utilitzant odds ratios (OR) crus i ajustats. Els ORs ajustats tenien en compte l'edat, el sexe, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la diabetis i el tabaquisme.
Resultats: L'angina de pit, la fibril lació auricular, la cirugia de bypass, la mort, la insuficiencia cardíaca, l'infart de miocardi, la miocarditis, la malaltia arterial perifèrica, la revascularització, l'ictus, la taquicardia, la trombosi i l'atac isquèmic transitori tenien una major probabilitat de donar-se en el grup que havia tingut COVID-19 (rang dels ORs ajustats= 2,7-17,2).
Conclusions: Aquest estudi confirma la hipotesi que els pacients que han estat infectats per
SARS-CoV-2 presenten una major incidencia d'esdeveniments cardiovasculars i de mortalitat que la població general. La trombosi i la taquicardia semblen ser els resultats més influits per la infecció per SARS-CoV-2.
RESUMEN (Castellano)
Antecedentes: El sistema cardiovascular es una diana del virus SARS-CoV-2y, por lo tanto, se ve ampliamente afectado. Pocos estudios han analizado la incidencia de eventos cardiovasculares en pacientes con la enfermedad del coronavirus (COVID-19) en una cohorte
basada en la poblacional.
Objetivo: Este estudio tenía como objetivo calcular el riesgo de eventos cardiovasculares i de mortalidad en pacientes que han tenido COVID-19 en comparación con individuos que no lo han tenido, durante los 9-12 meses posteriores a la infección/inclusión en el estudio, en la población general de Cataluña. Los objetivos secundarios eran comparar la prevalencia de factores de riesgo entre estos individuos.
Métodos: Se incluyeron todos los individuos positivos por COVID-19 entre marzo-junio de 2020 en Cataluña, y una selección aleatoria de individuos sin COVID-19. Los datos se obtuvieron del Programa PADRIS. Se comparó la incidencia de eventos cardiovasculares y de mortalidad entre individuos con y sin una prueba positiva de COVID-19 utilizando odds ratio (OR) crudos y ajustadas. Las OR ajustadas tuvieron en cuenta la edad, el sexo, la hipertensión, la hipercolesterolemia, la diabetes y el tabaquismo.
Resultados: La angina de pecho, la fibrilación auricular, la cirugía de bypass, la muerte, la insuficiencia cardíaca, el infarto de miocardio, la miocarditis, la enfermedad arterial periférica, la revascularización, el ictus, la taquicardia, la trombosis y el ataque isquémico transitorio (AIT)
tenían una mayor probabilidad de ocurrir en el grupo que había tenido COVID-19 (rango OR
ajustadas = 2,7-17,2).
Conclusiones: Este estudio confirma la hipótesis de que los pacientes que han sido infectados por SARS-CoV-2 presentan una mayor incidencia de eventos cardiovasculares y de mortalidad que la población general. La trombosis y la taquicardia parecen ser los resultados más influenciados por la infección por SARS-CoV-2.
Document Type
Project / Final year job or degree
Language
English
Keywords
COVID-19 (Malaltia)
Sistema cardiovascular -- Malalties
Pages
23 p.
Note
Curs 2022-2023
This item appears in the following Collection(s)
- Grau en Medicina [49]
Rights
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca