Analitzar l’efecte de la dieta, vegetariana o mediterrània, sobre el rendiment esportiu de futbolistes amateurs
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2024-03-19Resumen
La importància de la nutrició en la pràctica esportiva és cada cop més evident,
especialment amb esportistes que segueixen dietes on poden mancar certs tipus de
nutrients, com les dietes vegetarianes. Aquestes, han generat la necessitat d'adaptar les
estratègies nutricionals per satisfer les seves demandes específiques, demostrant que
una alimentació basada en plantes pot ser compatible amb la pràctica esportiva.
OBJECTIU: Analitzar, l’eficàcia de dues dietes (vegetariana i mediterrània) sobre el
rendiment esportiu d’uns futbolistes amateurs, d’entre 18 i 35 anys.
ÀMBIT D’ESTUDI: L’àmbit d’estudi és la Tercera Catalana de la Federació Catalana de
Futbol, concretament el grup 2. Aquest grup està composat per un total de 16 equips i
cada equip està format per 22 jugadors.
DISSENY: Es durà a terme un assaig clínic durant 10 mesos. En aquest s’estudiarà la
influència de la dieta, vegetariana o mediterrània, sobre el rendiment esportiu dels
futbolistes. S’analitzarà quina de les dues dietes, vegetariana i mediterrània, optimitza
les qualitats físiques dels futbolistes durant el transcurs d’una temporada (10 mesos).
POBLACIÓ I MOSTRA DE L’ESTUDI: La població de l’estudi són els jugadors que
competeixen a la Tercera Catalana, grup 2, de la Federació Catalana de Futbol (FCF). Hi
ha un total de 16 equips i cada equip està composat per 22 jugadors. El rang de la
categoria va des dels 18 fins als 35 anys, poden haver-hi jugadors que superin el llindar
d’edat predeterminat. El nombre total de participants a l’estudi serà de 352 jugadors.
INSTRUMENTS PER A L’OBTENCIÓ DE DADES: Es realitzaran antropometria mitjançant
el mètode ISAK 1 i per a mesurar la velocitat i la resistència es farà mitjançant els Global
Positioning System (GPS).
LIMITACIONS DE L’ESTUDI: Durant el desenvolupament de l’estudi existiran algunes
limitacions com: l'error inherent dels professionals que recopilen les dades, les lesions
dels jugadors durant la temporada, la baixa adherència dels futbolistes a les pautes
nutricionals o absències de jugadors durant el desenvolupament del projecte.
The importance of nutrition in sports practice is becoming increasingly evident,
especially with athletes who follow diets where certain types of nutrients may be
lacking, such as plant-based diets. These have generated the need to adapt nutritional
strategies to meet their specific demands, demonstrating that a plant-based diet can be
compatible with sports practice.
OBJECTIVE: To analyze the effectiveness of two diets (vegetarian and Mediterranean)
on the sports performance of amateur soccer players, aged between 18 and 35.
SCOPE OF STUDY: The scope of study is the Tercera Catalana of the Catalan Football
Federation, specifically group 2. This group is made up of a total of 16 teams and each
team is made up of 22 players.
DESIGN: A clinical trial will be carried out for 10 months. The trial will study the influence
of the diet, vegetarian or Mediterranean, on the sporting performance of footballers. It
will be analyzed which of the two diets optimizes the physical qualities of footballers
over the course of a season (10 months).
POPULATION AND SAMPLE OF THE STUDY: The population of the study is formed by
the players who compete in the Tercera Catalana, group 2, of the Catalan Football
Federation (FCF). There are a total of 16 teams and each team is composed of 22 players.
The category range is from 18 to 35 years old, there may be players who exceed the
predetermined age threshold. The total number of participants in the study will be 352
players.
DATA COLLECTION INSTRUMENTS: Anthropometry will be performed using the ISAK-1
method, and speed and resistance will be measured using the Global Positioning System
(GPS).
LIMITATIONS OF THE STUDY: During the development of the study, there will be some
limitations, such as: the inherent error of the professionals who collect the data, the
injuries of the players during the season, the low adherence of the footballers to the
nutritional guidelines, or the absences of players during the development of the project.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Exercici
Vegetarianisme
Esportistes -- Alimentació
Páginas
46 p.
Publicado por
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Nota
Curs 2023-2024
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Tots els drets reservats