Estudio multicéntrico sobre el uso de la realidad virtual en la reducción del dolor tras la administración de vacunas en niños de 3 y 6 años en centros de atención primaria de la Cataluña Central: ensayo clínico aleatorio
Visualitza/Obre
Autor/a
Data de publicació
2024-10-29Resum
Esta tesis doctoral evalúa el uso de la realidad virtual (RV) como método no farmacológico para reducir el dolor y la ansiedad en población pediátrica durante la vacunación, creando entornos inmersivos que desvíen la atención hacia estímulos agradables. Se realizó un ensayo clínico aleatorio en centros de atención primaria de la Cataluña Central; participaron 300 niños y niñas de 3 y 6 años, divididos en un grupo de intervención, que utilizó gafas de RV, y un grupo control que recibió atención convencional. Se valoró el dolor mediante la escala facial de Wong-Baker, la ansiedad con la Children's Fear Scale y la frecuencia cardíaca como indicador de estrés. Los resultados evidenciaron una reducción significativa en el dolor y la ansiedad en el grupo de RV, así como una mayor satisfacción de los padres, concluyendo que la RV es una herramienta segura y eficaz para mejorar la experiencia de vacunación.
Aquesta tesi doctoral avalua l'ús de la realitat virtual (RV) com a mètode no farmacològic per a reduir el dolor i l'ansietat en població pediàtrica durant la vacunació, creant entorns immersius que desviïn l'atenció cap a estímuls agradables. Es va realitzar un assaig clínic aleatori en centres d'atenció primària de la Catalunya Central; van participar 300 nens i nenes de 3 i 6 anys, dividits en un grup d'intervenció, que va utilitzar ulleres de RV, i un grup control que va rebre atenció convencional. Es va valorar el dolor mitjançant l'escala facial de Wong-Baker, l'ansietat amb la Children's Fear Scale i la freqüència cardíaca com a indicador d'estrès. Els resultats van evidenciar una reducció significativa en el dolor i l'ansietat en el grup de RV, així com una major satisfacció dels pares, concloent que la RV és una eina segura i eficaç per a millorar l'experiència de vacunació.
This doctoral thesis evaluates the use of virtual reality (VR) as a non-pharmacological method to reduce pain and anxiety in the paediatric population during vaccination, creating immersive environments that divert attention to pleasant stimuli. A randomized clinical trial was conducted in primary care centers in Central Catalonia; 300 children aged 3 and 6 years participated, divided into an intervention group that used VR goggles, and a control group that received conventional care. Pain was assessed using the Wong-Baker facial scale, anxiety with the Children's Fear Scale and heart rate as an indicator of stress. Results showed a significant reduction in pain and anxiety in the VR group and increased parental satisfaction, concluding that VR is a safe and effective tool to improve the vaccination experience.
Tipus de document
Tesi
Llengua
Castellà
Paraules clau
Realitat virtual
Infants
Vacunació
Dolor
Ansietat
Pares
Satisfacció
Pàgines
184 p.
Publicat per
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Nota
Programa de Doctorat: Medicina i Ciències biomèdiques
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Tesis doctorals [286]
Drets
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ca