Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributorUniversitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Facultat d'Empresa i Comunicació
dc.contributor.authorFarrés Rafael, Marc
dc.date.accessioned2025-10-15T11:06:01Z
dc.date.available2025-10-15T11:06:01Z
dc.date.created2025-05-01
dc.date.issued2025-05-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10854/180583
dc.descriptionCurs 2024-2025ca
dc.description.abstractEl sector porcí a Catalunya representa una de les activitats econòmiques més rellevants dins el sector agroramader, tant pel seu volum de producció, com per l’impacte territorial i ambiental que genera. Tot i el creixement i la consolidació de grans explotacions industrials gestionades per grans empreses integradores, encara queda una minoria de les petites granges autogestionades per ramaders independents, que, malgrat els múltiples desavantatges competitius, continuen operant activament dins el sector. Una de les limitacions d’alguns d’aquests petits negocis, és la falta d’un sistema estructurat de comptabilitat interna, fet que dificulta l’anàlisi econòmica real i la presa de decisions. Aquest projecte s’emmarca en el context d’aquestes petites explotacions autogestionades, concretament en un negoci familiar de ramaderia porcina situat a la comarca d’Osona. L’objectiu principal de l’estudi és desenvolupar una comptabilitat de costos completa per al negoci escollit i analitzar-ne els resultats econòmics corresponents a l’any 2024. Per assolir aquest objectiu, s’ha aplicat el model de costos proposat per Sabata i Alibertch (2009), adaptat al cas real d’un negoci de cicle tancat. Els costos s’han classificat segons la seva naturalesa, localitzat dins del lloc de cost corresponent, i relacionat amb el seu portador de cost, cosa que permet identificar les partides amb més pes dins l’activitat i la relació directa dels costos amb la producció. Les dades s’han obtingut principalment de les factures de cost del negoci, dels registres del programari de gestió ramadera i d’informació proporcionada directament pel ramader. Per entendre i classificar correctament tots els costos, també s’ha estudiat amb profunditat el funcionament intern de l’explotació analitzada, així com el cicle productiu del porc i les fases que el conformen. Tot i les dificultats derivades de la falta de registres sistemàtics de consums en alguns àmbits, s’ha aconseguit construir una comptabilitat ajustada a la realitat productiva del negoci. Els resultats mostren que els costos de producció i el marge brut són molt similars als valors mitjans del sector porcí català, la qual cosa valida 3 la metodologia emprada. Addicionalment, l’estudi mostra les peculiaritats del negoci analitzat que en la majoria dels casos tenen un impacte positiu en la rendibilitat de l’empresa. En conjunt, el projecte demostra la viabilitat d’implantar una comptabilitat de costos interna funcional en petits negocis ramaders, i demostra la importància de conèixer els marges operatius per tal de garantir l’estabilitat econòmica del negoci, especialment en un context marcat per la volatilitat del preu del pinso i del porc, dos factors determinants en la rendibilitat del sector porcí.ca
dc.description.abstractThe pig farming sector in Catalonia represents one of the most relevant economic activities within the livestock industry, both for its production volume and for the territorial and environmental impact it generates. Despite the growth and consolidation of large industrial farms managed by major integrator companies, a minority of small farms still remains, self-managed by independent farmers who, despite numerous competitive disadvantages, continue to operate actively within the sector. One of the limitations of some of these businesses is the lack of a structured internal accounting system, which complicates accurate economic analysis and decision-making. This project is framed within the context of these small farms, specifically focusing on a family-run pig farming business located in Osona, Catalonia. The main objective of the study is to develop a complete cost accounting system for the selected business and to analyse the corresponding economic results for the year 2024. To achieve this objective, the cost model proposed by Sabata and Alibertch (2009) has been applied, adapted to the real case of a closed-cycle operation. Costs have been classified according to their nature, allocated to the corresponding cost center, and linked to their cost carrier, allowing the identification of the most significant expense categories within the activity and the direct relationship between costs and production. The data used has been obtained primarily from the company’s expense invoices, records from the livestock management software, and information provided directly by the farmer. To properly understand and classify all costs, the internal functioning of the analysed farm has also been studied in detail, as well as the pig production cycle and its constituent phases. Despite the difficulties resulting from the lack of systematic records in certain areas, it has been possible to build an accounting system that reflects the productive reality of the business. The results show that production costs and gross margin are very similar to the average values of the Catalan pig sector, which validates the methodology used. Additionally, the study highlights specific characteristics of the 5 analysed business that, in most cases, have a positive impact on the company's profitability. Overall, the project demonstrates the feasibility of implementing a functional and effective internal cost accounting system in small livestcok business, and underscores the importance of understanding operating margins to ensure the economic sustainability of the business, especially in a context marked by the volatility of feed and pig prices, two key factors in the profitability of the pig farming sector.ca
dc.format.extent111 p.ca
dc.language.isocatca
dc.publisherUniversitat de Vic - Universitat Central de Catalunyaca
dc.rightsTots els drets reservatsca
dc.subject.otherComptabilitat de costosca
dc.subject.otherPorcsca
dc.subject.otherEstudis de viabilitatca
dc.titleImplantació d’un sistema de comptabilitat de costos en un negoci de ramaderia porcina a Osonaca
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisca
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionca
dc.embargo.termscapca
dc.rights.accessLevelinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess


Ficheros en el ítem

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Compartir en TwitterCompartir en LinkedinCompartir en FacebookCompartir en TelegramCompartir en WhatsappImprimir