dc.contributor | Universitat de Vic. Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar | |
dc.contributor.author | Garcia de Lorenzo y Mateos, A. | |
dc.contributor.author | Álvarez Hernández, Julia | |
dc.contributor.author | Planas Vilá, Mercedes | |
dc.contributor.author | Burgos Peláez, Rosa | |
dc.contributor.author | Araujo, Krysmarú | |
dc.date.accessioned | 2013-03-26T12:52:51Z | |
dc.date.available | 2013-03-26T12:52:51Z | |
dc.date.created | 2011 | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.citation | Garcia de Lorenzo A, Alvarez Hernandez J, Planas Vilar M, Burgos R, Araujo K, Multidisciplinary Consensus Work-T, et al. Multidisciplinary consensus on the approach to hospital malnutrition in Spain. Nutr Hosp. 2011 JUL-AUG;26(4):701-10. | ca_ES |
dc.identifier.issn | 0212-1611 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10854/2164 | |
dc.description.abstract | Rationale: Disease-related malnutrition constitutes a
highly prevalent healthcare problem with high costs associated.
In Spain, the prevalence of malnutrition in hospitalized
patients has been reported from 30% to 50%.
Objectives: Main purposes of this consensus document
were to establish recommendations that facilitate decision-
making and action to prevent and early-diagnose
disease-related hospital malnutrition, on the management
of nutritional support methods and actions to evaluate
nutritional treatment compliance and efficacy.
Methods: A systematic bibliographical search of authors
was performed, complemented by updated bibliography
by author references up to 2010. From this review, some
recommendations were defined, modified and critically
evaluated by the representatives of scientific societies in a
consensus conference (Dec 2010) following a structured
brainstorming technique: the Metaplan® technique. A
double validation process was undertaken until final recommendations
were obtained.
Results: 30 consensus recommendations for the prevention
and management of hospital malnutrition are
presented in this document. Recommendations cover all
clinical care settings as well as prevention, screening,
diagnosis, treatment and follow-up of disease-related
malnutrition.
Conclusions: Nutritional screening is strongly recommended
at all clinical settings when nutritional risk factors
are identified or there is clinical suspicion of malnutrition.
Nutritional assessment should be designed and
performed according to centers’ resources, but clearly
identified protocols should be available. | ca_ES |
dc.description.abstract | La desnutrición relacionada con la enfermedad constituye
un problema sanitario de elevada prevalencia y altos
costes. En España, la prevalencia de desnutrición de los
pacientes hospitalizados se ha estimado entre el 30% y el
50%.
Objetivos: El objetivo principal de este consenso fue
establecer recomendaciones para facilitar la toma de
decisiones para la prevención y el diagnostico precoz de la
desnutrición hospitalaria, el manejo del soporte nutricional,
y las acciones para evaluar el cumplimiento de la
intervención nutricional y su eficacia.
Métodos: Se realizó una búsqueda sistemática de autor
complementada por bibliografía actualizada por referencias
de autor hasta el año 2010. A partir de esta revisión,
se definieron algunas recomendaciones que fueron criticadas
y modificadas por los representantes de las Sociedades
Científicas participantes en una conferencia de
consenso (Diciembre 2010) siguiendo una técnica de
brainstorming estructurado: la técnica Metaplan®. Se
realizaron dos vueltas de validación de las recomendaciones
hasta obtener las recomendaciones finales.
Resultados: Este documento presenta 30 recomendaciones
para la prevención y el manejo de la desnutrición
hospitalaria. Las mismas cubren todas las áreas de actuación
clínica así como la prevención, cribado, diagnóstico,
tratamiento y seguimiento de la desnutrición hospitalaria
relacionada con la enfermedad.
Conclusiones: Se recomienda enérgicamente el cribado
nutricional en todas las áreas de actuación clínica cuando
se identifiquen factores de riesgo nutricional o sospecha
clínica de desnutrición. La valoración del estado nutricional
debe diseñarse y realizarse de acuerdo a los recursos
disponibles en cada centro, disponiendo de claros protocolos
de actuación. | ca_ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format.extent | 10 p. | ca_ES |
dc.language.iso | eng | ca_ES |
dc.publisher | Grupo Aula Médica | ca_ES |
dc.rights | Tots els drets reservats | ca_ES |
dc.rights | (c) Grupo Aula Médica | |
dc.subject.other | Malnutrició | ca_ES |
dc.subject.other | Malalties | ca_ES |
dc.title | Multidisciplinary consensus on the approach to hospital malnutrition in Spain | ca_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | ca_ES |
dc.identifier.doi | http://doi.org/10.1590/S0212-16112011000400006 | |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | ca_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/publishedVersion | ca_ES |
dc.indexacio | Indexat a SCOPUS | |
dc.indexacio | Indexat a WOS/JCR | ca_ES |