Estudi de la producció i de la qualitat farratgera de les pastures de la finca dels Cingles de l'Avenc (Tavertet). 2010
Author
Publication date
2012-09Abstract
El present estudi s’emmarca dins les accions prioritàries del Pla de Gestió de la finca
dels Cingles de l’Avenc, que té com a finalitat principal potenciar una explotació
ramadera on la conservació dels recursos naturals, la protecció de la diversitat
biològica i paisatgística i l’equilibri territorial, siguin els seus objectius fonamentals,
garantint la viabilitat econòmica i el manteniment de les activitats agrícoles i
ramaderes.
L’objectiu principal d’aquest treball és conèixer la producció i la qualitat farratgera dels
diferents tipus de comunitats pastorals presents a la finca dels Cingles de l’Avenc, i
establir la càrrega ramadera que poden suportar les pastures durant l’any 2010, així
com el d’observar la variabilitat d’aquest factors entre els anys 2009 i 2010.
L’estudi s’ha portat a terme en les 4 tipologies de comunitats pradenques que hi ha a
la finca: joncedes, pastures mesòfiles, prats de dall i pastures sembrades. S’han
utilitzat les 11 parcel·les permanents excloses de la pastura, instal·lades l’any anterior
(2009), que inclouen la diversitat de tipus i zones de pastura. S’ha realitzat un mostreig
de la biomassa mensual, d‘abril a novembre, que ha consistit en dallar 4 quadrats de
50 x 50 cm, i s’ha calculat la producció anual. S’ha determinat la qualitat farratgera de
l’herba de 4 moments de l’any: maig, juny, juliol i octubre. I finalment s’ha calculat la
capacitat de càrrega de cada tipus pastura i del conjunt de la finca.
Les pastures sembrades i els prats de dall són els més productius (961,33 g/m2 any i
876,73 g/m2 any, respectivament). La producció de les pastures mesòfiles i de les
joncedes és més baixa (578,24 g/m2 ·any i 211,76 g/m2 any, respectivament). A les
pastures de la part baixa s’obtenen en general produccions superiors a les de la part
alta. La qualitat farratgera de l’herba és bona a totes les comunitats, amb valors
mitjans de: 7,25% de proteïna digerible, 28,22% de fibra bruta, 7,08% de lignina i 0,72
unitats farratgeres(ENL/1,700). La producció anual obtinguda en global de la finca a
l’any 2010 és molt semblant a la obtinguda l’any 2009, i permet suportar una càrrega
ramadera d’unes 190 UBG (Unitats de Bestiar Gros. 1 U.B.G equival a 1 vaca a partir de
2 anys).
Document Type
Project / Final year job or degree
Document version
Director/a: M. Carme Casas i Arcarons
Language
Catalan
Keywords
Farratge -- Producció
Pastures -- Producció
Pages
116 p.
Note
Curs 2011-2012
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/