Anàlisi comparatiu de sistemes agroalimentaris de ramaderia extensiva a l'Alt Pirineu i creació d'una eina multicriteri per a la seva avaluació
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2020-06Resumen
L’objectiu principal d’aquest treball és comparar els diferents sistemes agroalimentaris de
ramaderia extensiva (ecològica i convencional) de gran i petit remugant (boví i oví
respectivament) a l’Alt Pirineu. Aquest objectiu es formula al veure els canvis de prioritat que
s’estan donant durant els últims anys en quant a l’elecció de diferents sistemes a l’hora de
consumir-los, i a la desconeixença general de la població en quant al funcionament d’aquestes
cadenes alimentàries. Per a l’avaluació comparativa de sistemes de ramaderia s’han seleccionat
atributs i indicadors, centrant-se en una perspectiva de gènere i de sobirania alimentària.
La metodologia emprada ha estat primerament una recopilació d’informació dels sistemes
alimentaris i dels indicadors, que permeten posar en valor diferents punts crítics i objectius al
llarg de la cadena, de les diferents dimensions d’avaluació. En segon lloc s’ha realitzat una
caracterització dels arquetips de cada sistema agroalimentari estudiat utilitzant un mètode
específic anomenat etnografia multisituada, denominat també com a “Follow the thing”,
“Seguir el producte”. Seguidament s’ha realitzat la identificació i priorització de dimensions,
atributs i indicadors per a l’avaluació de sistemes de ramaderia a partir d’uns tallers i unes
activitats amb experts científics i de l’àmbit de la ramaderia. I finalment, un seguit d’entrevistes
a ramaders i persones clau per tal de validar la informació i avaluar els indicadors.
S’han obtingut de manera detallada 4 arquetips i alhora s’han obtingut un conjunt de 123
indicadors per tal d’avaluar i comparar cada un d’aquests sistemes tenint en compte alhora una
perspectiva de gènere i sobirania alimentària.
En conclusió, tot i existir diverses diferències entre els sistemes ramaders de carn de boví i oví,
en ecològic i convencional, s’han evidenciat també semblances. La producció ovina, i en
particular l’ecològica, és el sistema més simple, més tradicional i amb la cadena més curta. A
l’hora d’avaluar aquests sistemes, fins al moment hi ha hagut molts aspectes que no s’han posat
en valor o s’han tingut invisibilitzats, també es descobreixen certs buits d’informació que no
permeten fer una avaluació real del sistema agroalimentari actual per falta de bases de dades.
The main objective of this study is to compare the different agri-food systems of extensive
livestock (ecological and conventional) of big and small ruminants (cattle and sheep
respectively) in the High Pyrenees. This objective is formulated by seeing the changes in the
priorities that are taking place in recent years in terms of the choice of different systems when
consuming them and the general lack of knowledge of the population regarding the
functionality of these food chains. Attributes and indicators have been selected for the
comparative evaluation of livestock systems, focusing on gender and food sovereignty
perspective.
First of all, the methodology has been used as source of information on food systems and
indicators that allow to highlight different critical and objective points along the chain and in
relation of different dimensions of evaluation.
Secondly has been used as a characterization of the archetypes of each agri-food system studied
was performed using a specific method called multicultural ethnography, also known as
“Follow the thing”. Then, it has been used to identify and prioritize dimensions, attributes and
indicators for the evaluation of livestock systems based on workshops and activities with
scientific experts and people from the field of livestock.
Finally, a group of interviews with farmers and key figures in order to validate the information
and evaluate the indicators.
Four archetypes have been obtained in detail and at the same time a set of 123 indicators have
been obtained in order to evaluate and compare each of these systems considering the
perspective of gender and food sovereignty.
In conclusion, although there are several differences between the organic and conventional beef
and sheep meat systems, similarities have also been found. Sheep production, and in particular
organic production, is the simplest, is the most traditional and shortest chain system. When
evaluating these systems, so far there have been many aspects that have not been valued or have
become invisible, there are also certain gaps of information that do not allow a real evaluation
of the agri-food system because of the lack of databases.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Indústria ramadera
Indústria agroalimentària
Páginas
126 p.
Nota
Curs 2019-2020
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- Grau en Biologia [65]
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca