Validació de l'índex fràgil-vig i avaluació del seu valor pronòstic en les transicions entre graus de fragilitat en persones amb cronicitat complexa
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2023-02-02Resumen
Els objectius d’aquesta tesi són: validar a nivell psicomètric l’IF-VIG i avaluar l’ús clínic de la mesura seriada del grau de fragilitat i la seva evolució en el temps. Els resultats ens permeten dir que l’IF-VIG és una eina vàlida, fiable i factible per a la mesura de la fragilitat. Evidencien com la fragilitat es troba present en totes les trajectòries de final de vida. I mostra les transicions entre graus de fragilitat en les persones que ingressen en un recurs d’atenció intermèdia, identificant a l’IF-VIG a l’ingrés com el de major valor pronòstic per a la mortalitat intrahospitalària. Aquesta tesi afegeix valor a l’ l’IF-VIG, aporta un nou concepte de fragilitat en l’atenció pal·liativa i suma coneixement a les transicions entre graus de fragilitat, permetent-nos una atenció més individualitzada.
Los objetivos de esta tesis son: validar a nivel psicométrico el IF-VIG y evaluar el uso clínico de la medida seriada del grado de fragilidad y su evolución en el tiempo. Los resultados nos permiten decir que el IF-VIG es una herramienta válida, fiable y factible para la medida de la fragilidad. Evidencian como la fragilidad se encuentra presente en todas las trayectorias de final de vida. Y muestra las transiciones entre grados de fragilidad en las persones que ingresan en un recurso de atención intermedia, siendo el IF-VIG al ingreso el de mayor valor pronóstico para la mortalidad intrahospitalaria. Esta tesis añade valor a la herramienta del IF-VIG, se aporta un nuevo concepto de la fragilidad en la atención paliativa y suma conocimiento en las transiciones entre grados de fragilidad permitiéndonos una atención más individualizada.
The objectives of this thesis are: the psychometric validation of the Frail-VIG index and the clinical use of frailty degree serial measurement assessment together with its evolution over time. The results demonstrate that the Frail-VIG is a valid, reliable and feasible tool to measure frailty. Results show how frailty is present in all end-of-life trajectories. TTransitions between degrees of frailty in people admitted to an intermediate care facility have been analysed and IF-VIG at admission resulted in the highest prognostic value for in-hospital mortality. This thesis adds value to the IF-VIG tool, suggests a new concept of frailty in palliative care, and adds new knowledge to the transitions between degrees of frailty, guiding us towards more individualized care.
Tipo de documento
Tesis
Lengua
Catalán
Palabras clave
Geriatria
Fragilitat
IF-VIG
Validació
Transicions
Persones grans -- Assistència hospitalària
Final de la vida
Páginas
206 p.
Publicado por
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Nota
Programa de Doctorat: Cures Integrals i Serveis de Salut
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- Tesis doctorals [286]
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca