A novel technological approach for nutrient recovery from cheese whey by combining anaerobic digestion with concentration technologies
Author
Other authors
Publication date
2024-02-15Abstract
El sèrum de formatge (CW), caracteritzat per un alt contingut en matèria orgànica i nutrients com N i P, representa una matèria primera prometedora per a la recuperació i reciclatge de nutrients. Per tant, com principal objectiu de aquesta tesi doctoral s'explora un enfocament tecnològic innovador per a la recuperació de nutrients a partir de CW mitjançant el desenvolupament, l'optimització i l'avaluació del rendiment de diferents combinacions tecnològiques, inclosa la digestió anaeròbica (AD), els processos de membrana i la concentració per congelació (FC).
L'avaluació tècnica i ambiental de la combinació tecnològica de la AD i les tecnologies de concentració (processos de membrana i FC) va demostrar que l'acoblament de Bioreactor de membrana anaeròbic (AnMBR) amb el FC per al tractament del sèrum de formatge permet tenir un esquema de valorització complet considerant 3 vectors rellevants: Energia – producció de biogàs; Aigua – efluent net recuperat i Nutrients – obtenció d'un concentrat ric en nutrients.
El suero de queso (CW), caracterizado por un alto contenido en materia orgánica y nutrientes como N y P, representa una materia prima prometedora para la recuperación y reciclaje de nutrientes. Por tanto, como principal objetivo de esta tesis doctoral se explora un enfoque tecnológico innovador para la recuperación de nutrientes a partir de CW mediante el desarrollo, la optimización y la evaluación del rendimiento de diferentes combinaciones tecnológicas, incluida la digestión anaeróbica (AD), los procesos de membrana y la concentración por congelación (FC).
La evaluación técnica y ambiental de la combinación tecnológica de la DA y las tecnologías de concentración (procesos de membrana y FC) demostró que la combinación de biorreactor de membrana anaerobio (AnMBR) con el FC para el tratamiento del suero de queso permite obtener un sistema de valorización completo considerando 3 vectores relevantes: Energía - producción de biogás; Agua – efluente recuperado y Nutrientes – obtención de un concentrado rico en nutrientes.
Document Type
Thesis
Language
English
Keywords
Bioreactors
Digestió anaeròbica
Fòsfor
Sèrum de formatge
Concentració per congelació
Pages
239 p.
Publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Note
Programa de Doctorat: Ciències Experimentals i Tecnologies
This item appears in the following Collection(s)
- Tesis doctorals [286]
Rights
Tots els drets reservats