Trastorns alimentaris en els esportistes de curses per muntanya Metodologia Mixta
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2024-05-10Resumen
Introducció: El treball de final de grau presentat a continuació, ha estat una recerca i investigació de
la prevalença dels trastorns de la conducta alimentària en els corredors de curses per muntanya. Es
va considerar oportú fer el treball sobre aquest tema, ja que els trastorns de la conducta alimentària
estan molt presents en el món de l'esport. En les curses de muntanya hi ha una manca d'estudis i
investigació important sobre aquest tema, a més, cal tenir en compte que la participació en aquest
esport està augmentant any rere any.
Objectiu: Conèixer la prevalença dels trastorns alimentaris en els i les corredores de curses per
muntanya i la influència de l'alimentació en aquests corredors.
Mètode: Metodologia mixta: quantitativa i qualitativa. Es va realitzar una enquesta a 69 corredors de
curses per muntanya, 65% homes i 35% dones. En la metodologia quantitativa es va mesurar el risc
de tenir presència de trastorns de la conducta alimentària en general, a través del test SCOFF
Morgan et al. (1999) i de l'anorèxia a traves del EAT-26 (A Gandarillas, et al., 2003), també es va
mesurar la presència de bulímia nerviosa amb el test BITE de Freeman (1987). En la metodologia
qualitativa la investigació es va fer a través d’una pregunta oberta, per tal de detectar si els preocupa
o tenen pressió per tenir una composició o pes corporal òptim per rendir en una competició i el
perquè.
Resultats: El 20,3 % dels enquestats tenen presència de risc en el test de trastorns de la conducta
alimentària en general. El 8,7% tenen presència de bulímia nerviosa. El 24,6% del total dels
enquestats tenen risc o algun problema de trastorn de la conducta alimentària. La presència dels
trastorns de la conducta alimentària en els corredors d'elit és menor que en els corredors no elit
(1,5% respecte al 26,5%). Per últim, els factors que afecten més l'alimentació en els corredors de
curses per muntanya són la autopressio, la pressió per aconseguir un nivell de rendiment, el pes i
l'avaluació de la composició corporal.
Conclusions: Es va considerar que el percentatge de trastorns de la conducta alimentària en els
corredors de curses per muntanya és elevat, per tant, és important que els esportistes d’aquest
esport tingui informació sobre aquests tipus de trastorns per prevenir futures malalties i que les
persones vinculades en aquest món de les curses de muntanya, tinguin la formació adequada per tal
que siguin capaces d’identificar-los des d’un bon principi i poder aplicar les mesures adequades.
Introduction: The following bachelor's thesis has been a research and investigation into the
prevalence of eating disorders among mountain trail runners. It was deemed relevant to work on this
topic since eating disorders are prevalent in the world of sports. There's a significant lack of studies
and research on this topic in mountain trail running, despite the increasing participation in this sport
each year.
Objective: To understand the prevalence of eating disorders among mountain trail runners and the
influence of diet on these runners.
Method: Mixed methodology: quantitative and qualitative. A survey was conducted on 69 mountain
trail runners, comprising 65% men and 35% women. In the quantitative methodology, the risk of
eating disorders in general was measured using the SCOFF test by Morgan et al. (1999), anorexia
was assessed using the EAT-26 by Gandarillas et al. (2003), and the presence of bulimia nervosa
was measured using the BITE test by Freeman (1987). In the qualitative methodology, research was
conducted through an open-ended question to detect concerns or pressures regarding achieving
optimal body composition or weight for performance in competition and the reasons behind them.
Results: 20.3% of respondents showed a risk of eating disorders based on the general eating
disorder test. 8.7% showed presence of bulimia nervosa. In total, 24.6% of respondents showed a risk
or some form of eating disorder problem. The presence of eating disorders among elite runners was
lower compared to non-elite runners (1.5% vs. 26.5%). Finally, the factors most affecting diet among
mountain trail runners were self-pressure, pressure to achieve performance levels, weight, and
evaluation of body composition.
Conclusions: The percentage of eating disorders among mountain trail runners is high, emphasizing
the importance of providing information about these disorders to athletes to prevent future illnesses.
Additionally, individuals involved in mountain trail running should receive proper training to identify
these disorders early on and implement appropriate measures.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Curses de muntanya
Trastorns de la conducta alimentària
Páginas
53 p.
Publicado por
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Nota
Curs 2023-2024
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca