El rol dels dietistes-nutricionistes en l’alimentació i sistemes alimentaris sostenibles: una revisió sistemàtica
View/Open
This document contains embargoed files indefinitely
Other authors
Publication date
2025-04-27Abstract
Objectiu: Aquesta revisió sistemàtica té com a objectiu analitzar el rol que els
dietistes-nutricionistes tenen en la promoció de l'alimentació sostenible i en la transició
cap a sistemes alimentaris més sostenibles.
Metodologia: S'ha realitzat una revisió sistemàtica en bases de dades científiques
emprant l'estratègia PRISMA per identificar estudis rellevants. Es van recopilar articles
d’investigació primària que, després de la selecció, la seva qualitat va ser avaluada
seguint els criteris CASP.
Resultats: Es varen obtenir 538 estudis, se’n van fer servir 16 per extreure els
resultats i conclusions. Els dietistes-nutricionistes poden influir en l’alimentació
sostenible mitjançant l’educació alimentària, la planificació dietètica, la recerca i la
col·laboració en polítiques públiques. No obstant això, es detecten barreres com la
manca de formació específica, les limitacions en l’àmbit polític i econòmic, i la baixa
integració en la presa de decisions sobre sistemes alimentaris.
Conclusions: Els dietistes-nutricionistes tenen un paper clau en la transició cap a
sistemes alimentaris sostenibles, però cal una major implicació institucional i educativa
per potenciar la seva influència en aquest camp.
Objective: This systematic review aims to analyze the role of dietitians-nutritionists in
promoting sustainable diets and facilitating the transition toward more sustainable food
systems.
Methodology: A systematic review was conducted in scientific databases using the
PRISMA strategy to identify relevant studies. Primary research articles were collected,
and after selection, their quality was assessed following the CASP criteria.
Results: A total of 538 studies were identified, of which 16 were used to extract results
and draw conclusions. Dietitians-nutritionists can influence sustainable eating through
5
nutrition education, dietary planning, research, and collaboration in public policy.
However, barriers such as a lack of specific training, political and economic constraints,
and limited integration in food system decision-making were identified.
Conclusions: Dietitians-nutritionists play a key role in the transition to sustainable food
systems, but greater institutional and educational involvement is needed to enhance
their impact in this field.
Document Type
Project / Final year job or degree
Document version
Published version
Language
Catalan
Pages
128 p.
Publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Note
Curs 2024-2025
Recommended citation
This citation was generated automatically.
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Tots els drets reservats
