Com millorar la cohesió del grup-classe a través del treball cooperatiu a les classes d'educació física? Avaluació de l’aplicació d’una UP d’aprenentatge cooperatiu per la millora de les relacions
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2014-05-16Resumen
Aquest treball d’investigació es basa en l’avaluació de l’aplicació d’una Unitat de Programació fomentada amb el treball cooperatiu, per tal d’observar les millores que pot causar en la interacció d’un grup d’alumnes. L’objectiu general és identificar les relacions (comunicació verbal i no verbal) que s’estableixen al grup – classe durant les classes d’Educació Física, en el procés d’integració d’un alumne. Per tant, es tracta d’identificar les relacions i conèixer i analitzar les interaccions entre l’alumne rebutjat amb la resta del grup – classe abans i després de l’aplicació de la UP. Aquesta investigació es duu a terme a través de la complementació de dos instruments, per una banda el qüestionari ad hoc per realitzar el sociograma, i per l’altra banda amb el disseny quasi – experimental pre – post, sense grup control. El total de la mostra d’aquesta investigació són 23 alumnes de 4t A de Primària, durant 7 sessions. Els resultats obtinguts en l’àmbit d’Educació Física pel que fa a la integració de l’alumne menys integrat han estat positius, però no en els altres àmbits (altres assignatures i hora del pati). Crec que treballar de forma cooperativa és una bona eina de treball per millorar les relacions d’un grup – classe, tot i que si hagués tingut més temps els resultats haguessin estat molt més positius.
This research is based on the evaluation of the application of a “Programming Unit” encouraged by cooperative work in order to study the benefits it can cause in the interaction of a group of students. The overall objective is to identify the relationships (verbal and nonverbal) established in the group-class during Physical Education lessons in the integration process of a student. Therefore, it identifies the relationships and analyzes the interactions between students rejected by the rest of the group before and after the implementation of the “UP”. This research has been conducted through the usage of two instruments, the questionnaire ad hoc to perform a sociogram, and the almost – experimental pre – post design without control group. The total sample in this research is 23 students in 4th A Primary for 7 sessions. The results obtained in the field of Physical Education regarding the integration of the less integrated student is positive, but not in other areas (other subjects and playtime). I think cooperative work is a good tool to improve group-class relationships, even though if I had more time the results would have been more positive.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Ensenyament -- Treball en equip
Educació física
Páginas
77 p.
Nota
Curs 2013-2014
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Tots els drets reservats