Intervenció nutricional amb efectes epigenètics per aturar o reduir la progressió de la simptomatologia i fisiopatologia de la malaltia de l'Alzheimer
Autor/a
Otros/as autores/as
Fecha de publicación
2021-05Resumen
La malaltia de l’Alzheimer (MA) és una de les malalties neurodegeneratives més comunes
que té com a resultat un dany progressiu i la mort de les neurones. És un dels trastorns
heterogenis i complexos genèticament més influenciats per factors genètics i ambientals. Els
factors ambientals poden alterar els gens neurodegeneratius, la qual cosa comporta una
expressió gènica alterada i l’aparició de malalties neurodegeneratives a llarg termini. Aquest
fenomen s’anomena epigenètica, una ciència molt nova que s’encarrega d’estudiar els
canvis de fenotips heretables que no impliquen alteracions en la seqüència de l’ADN, però
que determinen el grau d’expressió de determinats gens, de manera que aquest fenomen
pot determinar l’impacte que tenen certs factors ambientals, com és la nutrició, sobre el risc
de desenvolupar malalties.
En aquest Treball de Fi de Grau es parlarà de l’impacte que tenen certs gens, concretament
el gen APOE4, en el desenvolupament i la patogènesi de la malaltia de l’Alzheimer. Es
presentarà un disseny d’intervenció nutricional amb efectes epigenètics, concretament la
metilació de l’ADN, a partir d’una dieta saludable i la suplementació d’àcid fòlic, vitamina B6
i vitamina B12. El disseny d’aquest estudi serà un assaig clínic aleatoritzat amb dos grups
d’intervenció: un grup control i un d’intervenció on es faran proves clíniques per veure
l’evolució. L’objectiu d’aquest estudi és aturar i reduir la progressió de la simptomatologia i
fisiopatologia d’aquesta malaltia en aquells pacients recent diagnosticats d’Alzheimer d’inici
tardà.
Alzheimer’s Disease (AD) is one of the most common neurodegenerative diseases that
results in progressive damage and neuron death. It is one of the heterogeneous and complex
disorders genetically most influenced by genetic and environmental factors. Environmental
factors can alter neurodegenerative genes, leading to altered gene expression and the onset
of long-term neurodegenerative diseases. This phenomenon is called epigenetics, a new
science that is responsible for studying changes in heritable phenotypes that do not involve
alterations in the DNA sequence, but that determine the degree of expression of certain
genes, so that this phenomenon can determine the impact that certain environmental factors,
such as nutrition, have on the risk of developing diseases.
This Final Degree Project will discuss the impact that certain genes, specifically the APOE4
gene, have on the development and pathogenesis of Alzheimer’s disease. A design of
nutritional intervention with epigenetic effects will be presented, specifically DNA methylation,
6
based on a healthy diet and supplementation of folic acid, vitamin B6 and vitamin B12. The
design of this study will be a randomized clinical trial with two intervention groups: a control
group and an intervention group where clinical trials will be performed to see the evolution.
The aim of this study is to stop and reduce the progression of the symptoms and
pathophysiology of this disease in those patients recently diagnosed with late-onset
Alzheimer's.
Tipo de documento
Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado
Lengua
Catalán
Palabras clave
Alzheimer, Malaltia d'
Nutrició -- Aspectes genètics
Páginas
46 p.
Nota
Curs 2020-2021
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Tots els drets reservats