El paper de l'alimentació i la microbiota intestinal de la dona gestant en la salut de la descendència durant els primers anys de vida.
Author
Other authors
Publication date
2022-05Abstract
La microbiota intestinal té un paper clau en el manteniment de la salut i en l'etologia de
múltiples patologies. Al mateix temps l'alimentació afecta directament en la composició
de la microbiota.
En aquest TFG s’ha dissenyat un projecte de recerca (estudi de cohorts prospectiu) amb
l'objectiu de determinar si la dieta de la mare gestant té un impacte en la composició de
la seva microbiota intestinal i en la del seu fill, i com a conseqüència sobre la salut de
l’infant durant els seus primers 4 anys de vida.
L’estudi es durà a terme a la província de Barcelona, i s’iniciarà amb un total de 100
embarassades i 100 nounats que es classificaran en dos grups (grup control i grup
d’intervenció). La intervenció consistirà en facilitar una dieta i unes pautes dietètiques
que afavoreixin la salut i equilibri de la microbiota intestinal de la mare gestant.
Entre les principals variables a mesurar, destaquem la determinació de la composició i
diversitat de la microbiota intestinal de la mare i el nadó mitjançant la regió variable V3-
V4 de la seqüenciació del gen 16S rRNA i el seguiment de patologies del nadó durant els
4 primers anys de vida a través del diagnòstic elaborat pels metges en les consultes de
pediatria.
L’estudi presenta múltiples limitacions, entre elles destaquem el fet que no podem
controlar tots els factors que afecten la microbiota intestinal.
El disseny d’estudi proposat ens permetrà concloure el paper de l’alimentació durant la
gestació sobre l’equilibri microbià i la salut de la descendència.
The intestinal microbiota plays a key role in maintaining health as well as in the ethology
of multiple pathologies. Moreover, it is known that food has a direct impact on the
composition of the maternal microbiota.
This research project (prospective cohort study) is aimed at determining if the impact of
a pregnant mother's diet on the composition of her own intestinal microbiota and in her
child’s, and consequently on the health of her child during its first 4 years of life.
The study will be carried out in the province of Barcelona and will begin with a total of
100 pregnant women and 100 newborns. These will be classified into two groups
(control group and intervention group). The intervention will consist of facilitating a diet
and dietary guidelines that promote the health and balance of the pregnant mother's
intestinal microbiota.
Among the main variables to be measured, we highlight the determination of the
composition and diversity of the intestinal microbiota using the variable region V3-V4 of
16S rRNA gene sequencing, and the monitoring of pathologies during the newborns first
4 years of life through medical history and diagnosis by doctors in regular pediatric
controls.
As limitations of the study, we highlight: we cannot control all the factors that affect the
intestinal microbiota and in the development of pathologies.
The proposed study allows us to conclude the role of nutrition during pregnancy on the
microbial balance and the health of the offspring.
Document Type
Project / Final year job or degree
Language
Catalan
Keywords
Nutrició
Intestins -- Microbiologia
Embaràs--Aspectes nutricionals
Fetus -- Nutrició
Pages
79 p.
Note
Curs 2021-2022
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca