Potenciar l'autonomia mitjançant la retroalimentació: propostes per a l'aprenentatge híbrid a l'educació superior
Author
Publication date
2023Abstract
En aquest manual es recullen alguns dels resultats de la recerca col·laborativa duta a terme al projecte interuniversitari BLEARN_AUTONOMY (https://blearn-autonomy.eu/). En aquest projecte s’ha fet un seguiment d’estratègies pedagògiques d’aprenentatge híbrid i/o b-learning per fomentar l’autonomia de l’alumnat en un context de canvis profunds provocats per la pandèmia de Covid-19.
El marc teòric, integrat per corrents constructivistes i connectivistes de l'aprenentatge, palesa el canvi del paper tant de les estudiants com de les docents, i com un seguit d’estratègies pedagògiques prioritzen l'autoregulació a través d'una retroalimentació (feedback) millorada en contextos digitals.
Al manual presentem com hem dut a terme el projecte a les diferents universitats i descrivim els qüestionaris, els grups de discussió i les entrevistes aplicades. Hem concebut aquests procediments de tal manera que copsessin el perfil metacognitiu de les alumnes, moltes de les quals havien seguit rúbriques precises d’avaluació, i totes les quals havien rebut de diverses maneres un seguit de comentaris qualitatius de retroalimentació del professorat. A través de l'anàlisi detallada de les dades, que combina una metodologia qualitativa i quantitativa, es recullen evidències que l'enviament de retroalimentació docent, afavorit per les eines digitals, augmenta la capacitat d'autoregulació de les estudiants.
Entre les diverses eines educatives utilitzades destaca el portafolis reflexiu digital, que permet recollir de manera longitudinal mostres del desenvolupament de l'autonomia de les estudiantes. Alhora, ajuda a planificar la docència universitària i a aportar una retroalimentació de qualitat. A més, incloem una anàlisi dels informes de retroalimentació que les docents van compartir entre si en el context del projecte, en els quals s'identifiquen no només diversos tipus de retroalimentació en funció de les diferents activitats que les estudiantes duen a terme, sinó també informació sobre el seu progrés.
El manual conclou amb una sèrie de recomanacions, dirigides a les docents, a fi de suggerir alguns canvis en la metodologia i disseny pedagògic per ampliar la consciència metacognitiva de les estudiants d'educació superior, propiciar una autoreflexió més gran i desenvolupar la seva capacitat autocrítica, compromís individual i autoorganització.
Document Type
Book
Language
Catalan
Keywords
Autonomia
Retroalimentació
Aprenentatge mixt
Estrategies pedagògiques
Pages
102 p.
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Tots els drets reservats