La música en la ESO. Una materia para el desarrollo de la identidad personal
Author
Other authors
Publication date
2024-05-30Abstract
La recerca que es presenta en aquest treball parteix d'unes conviccions i conclusions pròpies entorn de com ensenyar la matèria música en l'ESO (Educació Secundària Obligatòria): establir com a eix central la personalització de l'aprenentatge, interpel·lar i involucrar a l'alumnat en el seu propi procés educatiu.
D'aquesta manera, l’estudi pretén mostrar el pes, la funció i la importància que té la música en la vida dels i les adolescents. Com a través de les seves vivències, gustos i necessitats personals, la música, es pot establir com una eina educativa fonamental a través de la qual poder fer front i formar en els valors que s'indiquen en el perfil competencial de sortida de la Llei orgànica 3/2020 (LOMLOE). I així, instaurar la matèria música, com indica Bosch (2021) a través de les teories de Faber (2017) i Welte (2017), “com un procés actiu, dirigit a fomentar les capacitats de l'individu” (p. 9).
Per a l'avaluació i valoració del programa que es presenta, s'estableix una metodologia qualitativa, basada en un qüestionari dissenyat com a primer pas, a través del qual s'obtindrà tota la informació que l'alumnat faciliti, per a posteriori, poder desenvolupar de forma contextualitzada a la seva realitat, les diferents unitats didàctiques i les seves respectives situacions d'aprenentatge.
Paraules Clau: Personalització de l'aprenentatge, Educació musical, Desenvolupament de la identitat personal, Composició musical.
La investigación que se presenta en este trabajo parte de unas convicciones y conclusiones propias en torno a cómo enseñar la materia música en la ESO (Educación Secundaria Obligatoria): establecer como eje central la personalización del aprendizaje, interpelar e involucrar al alumnado en su propio proceso educativo.
De esta manera, el estudio pretende mostrar el peso, la función y la importancia que tiene la música en la vida de los y las adolescentes. Cómo, a través de sus vivencias, gustos y necesidades personales, la música se puede establecer como una herramienta educativa fundamental a través de la cual poder hacer frente y formar en los valores que se indican en el perfil competencial de salida de la Ley Orgánica 3/2020 (LOMLOE). Y así, instaurar la materia música, como indica Bosch (2021) a través de las teorías de Faber (2017) y Welte (2017), “como un proceso activo, dirigido a fomentar las capacidades del individuo” (p. 9).
Para la evaluación y valoración del programa que se presenta, se establece una metodología cualitativa, basada en un cuestionario diseñado como primer paso, a través del cual se obtendrá toda la información que el alumnado facilite, para a posteriori, poder desarrollar de forma contextualizada a su realidad, las diferentes unidades didácticas y sus respectivas situaciones de aprendizaje.
Palabras Clave: Personalización del aprendizaje, Educación musical, Desarrollo de la identidad personal, Composición musical.
The research presented in this work is based on my own convictions and conclusions about how to teach the subject music in Compulsory Secondary Education: establish as a central axis the personalization of learning, question and involve students in their own educational process.
In this way, this investigation aims to show the weight, uses and the importance that music has in the lives of teenagers. How, through their experiences, preferences and personal needs, music can be established as a fundamental educational tool, with the aim of being able to face and practice in the values that are indicated in the successful competency profile of Organic Law 3/2020 (LOMLOE). And thus set up the music subject, as indicated by Bosch (2021) through the theories of Faber (2017) and Welte (2017), “as an active process, aimed at promoting the capabilities of all pupils” (p. 9).
For the evaluation and assessment of the program presented, a qualitative methodology is established, based on a questionnaire designed as a first step, through which all the information that the students provide will be obtained, in order to subsequently being able to develop in a contextualized way its reality, the different teaching units and their respective learning situations.
Keywords: Personalization of learning, Music education, Development of personal identity, Musical composition.
Document Type
Master's final project
Document version
Directora: Mercé Bosch Sanfélix
Language
Spanish
Keywords
Música -- Educació secundària obligatòria
Composició musical
Ensenyament individualitzat
Pages
91 p.
Note
Curs 2023-2024
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca